Badmintonvereniging

de Sjuttul

Bespanning

Niet alleen het materiaal van het racket is belangrijk, maar ook de bespanning. Het zijn immers de snaren die daadwerkelijk in contact komen met de shuttle. De bespanning bepaalt in grote mate het 'gevoel' van een racket. En toch wordt er het minst naar gekeken bij de aanschaf. Als je een nieuwe racket koopt, zit er vaak al een bespanning op. Op de duurdere rackets zit meestal geen bespanning, dus die kan je dan zelf kiezen.


De algemene regels zijn:
- met een lichte bespanning sla je verder. Dit komt door het trampoline-effect dat bij lagere gewichten groter is, waardoor de shuttle een grotere snelheid krijgt.
- met een zware bespanning sla je preciezer. Dit komt omdat de bespanning minder vervormt op het moment dat de shuttle de snaren raakt.


Aangeraden wordt voor beginners een lagere bespanning te kiezen, zo rond de 9 kg (20 lbs). Wanneer je meer techniek en vooral kracht ontwikkelt kan je de bespanning laat oplopen tot 11 kg (25 lbs). Echter de techniek van een harde slag is belangrijk, want een hardere bespanning leidt tot een minder gevoel in de slag en tot meer  blessures. Hoger gaan dan 11kg is alleen weggelegd voor professionele spelers. Dit ligt ook boven de maximaal aanbevolen spanning van de meeste rackets.


De dikte van een snaar ligt ergens tussen de 0,65 en 0,85mm. In het algemeen geld: hoe dunner de snaar, hoe beter de controle. Dunne snaren hebben echter de neiging veel sneller te breken, zeker bij een aanvallende speelstijl.


Opnieuw laten bespannen
In gespecialiseerde winkels kan je je racket laten bespannen, maar ook binnen de club zijn mensen die een bespanmachine hebben.

 


Zo kunnen alleen leden van De Sjuttul terecht bij Johan van Bruele. Hij bespant je racket na overleg.