Shuttles

 

Shuttle is de benaming van het gevederd balletje dat bij badminton gebruikt wordt. Badmintonshuttles bestaan in verschillende soorten en er zijn tientallen merken. Sommige shuttles halen een snelheid van maar liefst 350 km/u. Het gewicht van een shuttle is ongeveer 5 gram. Er zijn twee verschillende soorten shuttles verkrijgbaar: plastic (nylon) shuttles en veren shuttles

Plastic shuttles
Plastic shuttles gaan (veel) minder snel stuk dan veren shuttles. Een nadeel is wel dat ze minder nauwkeurig zijn (ze vallen niet altijd op dezelfde plaats wanneer je dezelfde kracht gebruikt). De snelheid van plastic shuttles kan niet worden aangepast en daarom zijn er 3 snelheden verkrijgbaar:
- snel / koud / rood
- medium / normaal / blauw
- traag / warm / groen


Veren shuttles
Veren shuttles bestaan uit zestien ganzenveertjes. De veren zijn bevestigd met een stukje kurk waarvan de doorsnede ongeveer 2,5 - 2,8 cm is. Over het stukje kurk zit een klein, dun lapje leer. Het nadeel van veren shuttles is dat er snel een veer beschadigd wordt. Door een beschadigde veer zal de snelheid van de shuttle minder worden. Het voordeel van veren shuttles is dat ze, wanneer ze intact zijn, een zeer nauwkeurige vluchtbaan hebben. Door de veren aan het uiteinde te "knakken" (ombuigen) kun je de snelheid van de shuttle instellen.
(Bron: wikipedia)


De Sjuttul gebruikt zowel de standaard medium plastic shuttle (Yonex medium met het blauwe bandje), maar omdat de wanden van  de sporthal  licht van kleur zijn, zijn er ook de iets snellere gele shuttles. Er zijn op de Nederlandse markt geen goede gele trage shuttles te krijgen.

.